We hebben het er vaak over en we geloven er bijna allemaal in: lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch blijkt in de dagelijkse praktijk dat we ons concentreren op onze fysieke gesteldheid.

Dr. Sarno is de grondlegger van het Tension Mysositis Syndrome (TMS), een systeem waarbij hij stressvolle gedachtes en onderdrukte emoties centraal stelt als de oorzaak voor fysieke klachten. Op basis van dit gedachtengoed zijn er diverse coachingsystemen en therapievormen ontwikkeld. Hiervan vind je de belangrijkste terug in het 3-maanden-traject ‘Van chronische klacht naar blijvend in je kracht!’.

Een voorbeeld

“Mijn rugklachten op het werk begonnen een tijdje nadat ik overspoeld was met werk. Bovendien had ik het gevoel dat de hoeveelheid werk niet eerlijk verdeeld was over de collega’s. Ik had al verschillende keren in de clinch gelegen met mijn manager en ik was ook heel boos op een aantal personen.”

Dit gebeurt er in je lichaam

Opgeslagen emotie of stressvolle gedachtes veroorzaken spanning in je lichaam. Afhankelijk van hoe jij in elkaar zit, uit zich dit op een bepaalde plek in je lichaam. Vaak een herkenbare ‘zwakke’ plek. Een oude blessure, waar je altijd last van krijgt als je minder fit bent, en soms zit het zelfs ‘in de familie’.

Door de spanning in je lichaam ontstaat een verlaging van de bloeddoorstroming. Deze minimale zuurstofverlaging is de veroorzaker van de pijn. Als extra hopen zich afvalstoffen op, wat irritatie in het pijngebied oplevert. De betrokken zenuwen raken overprikkeld en ontstekingen kunnen ontstaan.

Dit gebeurt er in je hersenen

Onderdrukte emoties en stressvolle gedachtes worden niet onderkend en je hersenen beschouwen deze zaken vaak als bedreigend. De hersenen gebruiken je lichaam om jou af te leiden van deze dreiging door lichamelijke klachten te creëren.

Een nieuwe balans

Het goede is dat je de balans tussen lichaam en geest kunt herstellen. En weer grip kunt krijgen op je gezondheid en vertrouwen in je lichaam. Dit begint met het erkennen van bedreigende gedachtes en gevoelens.

Denk eens na over wanneer de klachten zijn begonnen. Wat gebeurde er in je leven toen je voor het eerst pijn kreeg? Had je in die tijd veel emotionele stress, of verdween er een andere klacht op het moment dat deze klachten begonnen?

Herken je een patroon in je klachten? Dan wordt het nu tijd om deze actief aan te pakken!


Wil je blijvend pijnvrij en optimaal kunnen bewegen?Zoek je een totaalaanpak en ben je bereid je hiervoor actief in te zetten?Maak dan nú een einde aan je chronische rug-, nek- en schouderklachten met deze unieke coaching- en resettrajecten!

Emotioneel gezond zijn creëren

Emotionele kracht zorgt voor een ontspannen en pijnvrij lichaam.
In het traject ‘Emotioneel gezond zijn creëren’ ontladen we jouw onverwerkte emoties, zoals boosheid, verdriet en angst. Reset- en MindBody technieken zorgen voor ontspanning waardoor je lichamelijke klachten verdwijnen en wegblijven.

Acteren vanuit kracht

Lichaam en geest in balans om te acteren vanuit je kracht, zonder pijn en vol energie.
Een holistische aanpak van lichaam en geest (brein). Je lichamelijke klachten worden behandeld met resettechnieken. Bewustwording van onderliggende oorzaken van pijn en verandering van gedrag zorgen ervoor dat jij vanuit je kracht kunt acteren, zonder pijn en vol energie.

Kom in je kracht

Een pijnvrij lichaam waarop je kunt vertrouwen.
De focus van ‘Kom in je kracht’ ligt op de fysieke aanpak. Pijnpunten in je lichaam worden behandeld met Triggerpoint resettechnieken. Je lichaam wordt soepeler, pijn verdwijnt en je kunt weer op je lichaam vertrouwen.